Zelf empanada-deeg maken is niet zo moeilijk als je zou denken, vooral als je een keukenmachine hebt. En zelfs als je er geen hebt, is het nog steeds vrij eenvoudig om met de hand te maken, omdat het deeg niet overwerkt hoeft te worden en er minimaal gekneed moet worden. Empanadas zijn een van mijn favoriete gerechten. Ze zijn zo veelzijdig en kunnen worden gemaakt met een oneindig aantal heerlijke vullingen – je kunt zo creatief zijn als je wilt met empanada-vullingen. Empanadas zijn ook de perfecte manier om restjes te gebruiken, vooral als je a) niet genoeg hebt voor een volledige maaltijd van restjes en b) iets anders wilt.
Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om empanada-schijven te vinden die al gemaakt (bevroren) zijn in supermarkten, en hoewel ik eerst sceptisch was, zijn ze eigenlijk redlijk goed. Zelfgemaakte smaken echter altijd beter en verser. Een ander voordeel van het maken van zelfgemaakt empanada-deeg om te bakken, is dat je het deeg kunt aanpassen door specerijen of kruiden toe te voegen die smaak toevoegen en een aanvulling vormen op of contrasteren met de vullingen. Je kunt ook een grote partij zelfgemaakt empanada-deeg maken, het uitrollen en in schijven snijden en de schijven vervolgens invriezen (met vetvrij papier scheiden) voor later gebruik.
Ingredienten
450 gram bloem
1/2 theelepel zout
170 gram ongezouten boter
1 ei
100 ml water of melk
Instructies
Zelf empanada deeg maken
1. Meng de bloem en het zout in een keukenmachine.
2. Voeg de boter toe en pulseer
3. Voeg het ei en het water of de melk toe (in kleine stapjes) en blijf pulseren tot er een klonterig deeg ontstaat.
4. Om het empanada-deeg met de hand te maken, volg je dezelfde instructies, maar gebruik je je handen om de ingrediƫnten door elkaar te mengen.
5. Verdeel het deeg in 2 grote ballen, druk ze iets plat in de vorm van schijven. Het deeg kan direct worden gebruikt of gekoeld tot gebruik (max. 1-2 dagen).
6. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er ronde schijfjes uit voor empanadas (gebruik ronde vormpjes of een bordje). Je kunt ook kleine individuele balletjes van het deeg maken en elke individuele bal uitrollen tot een ronde vorm (hoeft niet perfect rond te zijn) – als je een tortillapers hebt, kun je deze gebruiken om de deegballen plat te maken.
7. Onmiddellijk gebruiken of in de koelkast/vriezer bewaren om later te gebruiken.
De empanadas in elkaar zetten en bakken
1. Om de empanadas of omzet te assembleren, plaats je een lepel van de vulling in het midden van elke empanadaschijf. De hoeveelheid vulling is afhankelijk van de grootte van de empanada, maar over het algemeen is het gemakkelijker om een empanada af te sluiten die niet te vol is. Hoe meer je empanadas maakt, hoe gemakkelijker het wordt om ze tot het maximum te vullen en ze nog steeds goed af te sluiten.
2. Om de empanadas te sluiten, vouwt u de schijf en sluit u de randen door met uw vingers op het deeg te drukken. Als je het moeilijk vindt om de randen te sluiten, kun je de binnenranden met eiwit bestrijken, dit zal als lijm dienen voor de empanadas. Je kunt ook een vork gebruiken om de randen af te dichten, druk gewoon de bovenkant van de vork tegen de randen. Om de repulgue of churito, het krultype zegel, te gebruiken, gebruik je je vingers om de krul langs de randen te draaien. Er zijn ook empanada-vormen die je kunt kopen en waarmee je de empanadas kunt sluiten.
3. Voor de beste resultaten raad ik aan om de empanadas minstens 30 minuten in de koelkast te bewaren voordat ze worden gebakken – dit helpt ze ook beter af te sluiten en voorkomt dat de vulling eruit lekt.
4. Als je wilt dat je empanadas een mooie gouden afdronk hebben, kun je ze bestrijken met eierwas (een heel ei geklopt of eigeel plus een paar druppels water geklopt).
5. Bak de empanadas in een voorverwarmde oven. Ik bak ze meestal op 200C, de temperatuur zal variĆ«ren op basis van de oven en de grootte van de empanadas. Ik bak de kleinere empanadas op 190C. De baktijd varieert ook (wederom op basis van de oven en grootte), maar het is in het bereik van 18-25 minuten – de empanadas zijn klaar zodra ze goudbruin zijn.